Storslagen premiär för damerna

Publikrekord, sju olika målskyttar och storseger med 10-0 när Frölunda HC spelade sin första match i historien på damsidan.

Frölunda HC fick en smakstart på säsongen när damernas första, historiska match gick av stapeln i Frölundaborg mot IF Malmö Redhawks. Föreningens mål har varit tydligt från start – att ta klivet upp ifrån andradivisionen NDHL (Nationella damhockeyligan) till SDHL och i säsongens första tävlingsmatch visade Frölunda varför man satt en så pass hög målsättning direkt. Ifrån första nedsläpp var siktet tydligt inställt på motståndarmålet och man bosatte sig omgående i anfallszon för en anfallsinriktad ishockey.
Drygt två minuter in i matchen var Hanna Olsson en ribbträff ifrån att spräcka nollan och hemmalaget skapade en del målchanser inledningsvis, men Hanna Svehög i gästernas mål stod för ett par fenomenala räddningar i en matchupptakt där hon fick jobba hårt för att hålla kvar gästerna.

Drygt sju minuter in sprack till sist nollan, när Andrea Dalen höll sig framme, snappade upp en retur och rundade Svehög och blev Frölunda HC:s första målskytt någonsin på damsidan.
Svehög fortsatte sin strålande insats under hela den första perioden och trots ett skottövertag på 19-4 till Frölunda så var ledningen ”bara” 2-0, efter att kapten Hanna Olsson blivit frispelad i slottet av Emilia Bergeby Hallbeck och med ett klassavslut skickade in pucken via ribban, knappa kvarten in i tillställningen.

Frölunda fick snudd på maximal utdelning under öppningen av den andra perioden när man sköljde över gästerna. Målen kom som brev på posten och inte ens Svehög klarade av att stå emot den anstormning som Frölunda stod för under inledningen av mittakten. Med fem mål inom loppet av drygt sju minuter hade Frölunda med sig en 7-0-ledning in i andra paus – och sju olika målskyttar.

Hattrick i premiären

Hanna Olsson har stått i fronten för damlaget och föreningens satsning och i den tredje perioden visade lagkaptenen varför. Med två efterföljande mål under den första halvan av perioden fullbordade hon ett hattrick och gick ur premiären med totalt fyra poäng (3+1) på kontot.

Sarah-Ève Coutu-Godbout fastställde slutresultatet sent när hon tryckte in pucken i numerärt underläge och ordnade tvåsiffrigt i och med 10-0 på tavlan.

– Det är en obeskrivlig känsla att få spela en sådan här match med så många supportrar på läktarna, kommenterade Hanna Olsson efter slutsignalen.
– Jag är stolt över tjejerna, det är inte många i laget som varit med om att spela en sådan här match, att vi kunde njuta och genomföra matchen på det här sättet är starkt, säger Hanna.