Frölunda till Spengler Cup

Det blev inget 2021, men i mellandagarna 2023 spelar Frölunda HC Spengler Cup.

Det har varit några röriga år på grund av pandemin och saker och ting har inte fallit ut som planerat. Junior-VM i ishockey skulle tillexempel spelats i Göteborg jul- och nyårshelgen 2021, men blev flyttat två år framåt i tiden.
Med det JVM:et i Frölundaborg och Scandinavium nappade Frölunda HC på en inbjudan från Spengler Cup och var i princip på väg till Schweiz på juldagen förra året när turneringen ställdes in i sista stund på grund av ett häftigt covid-utbrott hos arrangerande HC Davos.
Julhelgens turnering var inget alternativ (Örebro representerade Sverige), men med ett framflyttat JVM i Göteborg i slutet av december i år öppnades Spengler Cup-dörren igen och Frölunda HC klev in.
– Spengler Cup är en 100 år gammal turnering, världens näst äldsta klubblagsturnering i hockey efter Stanley Cup. Det här en fantastisk möjlighet för oss att över jul och nyår få tävla mot några av Europas toppklubbar och Team Canada. Vi ser fram emot den 95:e upplagan och kommer förbereda oss för att vinna titeln, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.

Spengler Cup är en av världens äldsta hockeyturneringar. Oxford University vann premiären 1923 och hemmaklubben HC Davos och Team Canada har lyft pokalen vid flest tillfällen, 15 gånger vardera.
Färjestad är enda svenska klubb som vunnit Spengler Cup, 1993 och 1994.
Schweizisa Ambri-Piotta vann turneringen 2022.

Frölunda är tillsammans med arrangerande HC Davos och Team Canada de enda lagen som är klara för kommande Spengler Cup – tre lag till skall in i turneringen.